خوشمزه ترین غذاهای استان سیستان و بلوچستان
به گزارش وبلاگ پلاک 9، غذاهای استان سیستان و بلوچستان
هر منطقه، شهر، یا کشوری با توجه به نوع مواد غذایی و محصولات تولیدی همان منطقه خوراک و غذاهای مخصوص به خود را دارد، مثلا اگر شهری اقتصاد و تولیداتش بر محور دامپروری است بیشتر غذاهای گوشتی مصرف می نماید و یا اگر شهری و منطقه ای بر پایه تولیدات کشاورزی امورات خود را می گذراند طبیعی است که بیشترین مصرف مواد غذایی آن از راه محصولات تولیدی کشاورزی است. استان سیستان و بلوچستان هم چون دامپروری در آنجا به شکل گسترده ای رایج است به همین علت مصرف غذاهای گوشتی در این استان بیشتر است. بعلاوه خرما یکی دیگر از مواد مورد مصرف در تغذیه روزانه است و بر خلاف کشورهایی که با این استان هم مرز هستند و به خوراک های تند مزه تمایل دارند اهالی این استان میل و رغبتی به غذاهای تند ندارند. در اینجا خبرنگاران چند تا از خوشمزه ترین و برترین غذاهای استان سیستان و بلوچستان را به شما معرفی می نماید البته همه غذاها خوب و خوشمزه هستند اما برخی غذاها با همه جور ذائقه و سلیقه جور در می آید و به خاطر همین به نظر بهتر و خوشمزه تر می رسند.

غذاهای خوشمزه استان سیستان و بلوچستان
چنگال
چنگال غذایی است که بومیان استان سیستان و بلوچستان برای پذیرایی از مهمان معمولا در ست می نمایند و با دوغ مصرف می گردد. این غذا نوعی شیرینی هم به شمار میرود که در سفره های افطاری مردم استان سیستان و بلوچستان دیده می گردد. مواد مورد نیاز برای چنگال هم خیلی ساده و کم است و به راحتی قابل دسترسی است؛ آرد و خرما و روغن حیوانی
اول آرد و آب را با هم مخلوط نموده و بعد تکه های خمیر حدود 1 سانتی متری را در تابه و روی اجاق گاز گذاشته می گردد. وقتی نیم پخت شد، خرما را داخل ظرف ریخته و نان پخته شده را که خیلی خرد شده با هم مخلوط می نمایند. موقع ورز دادن این ماده مخلوط شده هسته های خرما از داخل خرما خارج می گردد. البته اگر هسته ها را از قبل گرفته گردد بهتر است. پس از مخلوط شدن خرما و نان، روغن و پیاز داغ خرد شده را روی این مواد می ریزند و غذا آماده مصرف می گردد.
آبگوشت زابلی
آبگوشت غذایی است که تقریبا همه ایرانی ها آن را می شناسند و کم و بیش همه یک بار در طول عمرشان این غذا را مصرف نموده اند بنابراین یک غذای مشهور سنتی کشورمان است که در دورهمی ها و مهمانی ها مصرف می گردد، در گذشته در مرنام مهم مثل تولد بچه ها یا مرنام و جشن های مخصوص بچه ها و نوزادان و یا برخی مرنام دیگر این غذای معروف و مشهور و سنتی مصرف می شد. در حال حاضر هم اگر یک نفر از خارج از کشور به ایران بیاید و یا گردشگر ها و گردشگرانی که به اماکن تفریحی و سفره خانه ها می روند از این غذای معروف استفاده می نمایند. آبگوشت را معمولا با نان سنگک، سبزی خوردن که نعنا و ریحان حتما باید در آن باشد، پیاز و بعلاوه دوغ ایرانی مصرف می نمایند که این پکیج کامل نماد یک غذای سنتی و مقوی و تمام عیار در کشورمان است. آبگوشت سیستانی هم یکی از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است که شباهت های زیادی با آبگوشت های معروف ایرانی دارد اما یک تفاوت دارد و آن هم آن است که ادویه محلی استان یعنی آچار به این آبگوشت می دهد. غیر از آچار برای آبگوشت زابلی گوشت، رب گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه و روغن محل از مواد دیگر برای تهیه این غذای محلی و خوشمزه است.
کشک زرد
یکی دیگر از غذاهای استان سیستان و بلوچستان کشک زرد است که مردم شهر زابل آن را زیاد مصرف می نمایند. این غذا را بیشتر برای صبحانه و در روزهای سرد پاییز و زمستان معمولا می پزند و استفاده می نمایند. کشک زرد یک غذای سنگین و مقوی است که در یک وعده غذایی کامل مصرف می گردد. این غذا از فرآورده ها ماستی غلاتِ تهیه می گردد که مثل یک سوپ غلیظ که هضم آن راحت است و یکی از پر طرفدارترین غذاهای محلی مردم استان سیستان و بلوچستان است. کشک زرد ایرانی برای درمان ورم معده، یبوست، اسهال، فشارخون، تقویت حافظه، جلوگیری از پوکی استخوان درمان موثری است و از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است. مواد لازم برای کشک زرد؛ کشک زرد، پیاز، آب یا آب گوشت است.
اوجیزک
این غذا در حقیقت همان آبگوشت محلی این استان است با این تفاوت که گوشت ندارد و شبیه اشکنه است. ادویه این غذا هم آچار است. آچار از پیاز، آرد گندم و زردچوبه درست می گردد است که مثل خمیر دایره ای کوچک درست می نمایند و خشک می نمایند. این ادویه برای تهیه و آبگوشت و خورش ها استفاده می گردد و طعم دلپذیری به غذا می دهد. مواد لازم برای تهیه اوجیزک؛ گوجه، روغن، پیاز، آب، سیب زمینی و آچار است و در برخی موارد تخم مرغ هم به آن می زنند که یکی از خوشمزه ترین غذاهای استان سیستان و بلوچستان است.
تنورچه
از دیگر غذاهای استان سیستان و بلوچستان تنورچه یا ترونچه است که نوعی کباب مخصوص استان سیستان و بلوچستان است. این کباب را در تنور می گذارند تاپخته گردد. این کباب دو روش پخت متفاوت دارد یکی به سیخ کشیدن گوشت گوسفند و دیگری روش کاملا کباب شده گوشت است که برای هر دو روش نیاز به تنور است.
دوغ پا
در این استان یک نوع خورشت هست به نام دوغ پا که از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است و خیلی هم خمشمزه و مقوی است و برای پخت آن دوغ را به جای آب به آن اضافه می نمایند. مواد مورد نیاز دوغ پا؛ گوشت گوساله، دوغ محلی، لپه، پیاز، روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و زعفران است که این غذا معمولا با برنج مصرف می گردد.
دوغ برک
یکی از غذاهای استان سیستان و بلوچستان که از اهمیت ویژه ای در این استان برخوردار است دوغ برک است. به این غذا در برخی شهرهای این استان درزَنک هم می گویند. مواد لازم برای دوغ برک؛ دوغ، آرد، زردچوبه، فلفل، نمک و روغن است..
املت سوزی
املت سوزی یکی دیگر از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است. مواد لازم برای تهیه این غذا؛ گیاه سوزی، پیاز، سیب زمینی، تخم مرغ، سیر، نمک، فلفل و روغن است.
تباهگ
تباهگ یکی از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است که در ماه رمضان ه کاربرد و مصرف زیادی دارد. مواد لازم برای تهیه تباهنگ؛ برنج، گوشت خشک است. تباهگ غذای سنتی مردم مکران است در شهرهای نیک شهر، فنوج، لاشار و سرباز هم هواداران زیادی دارد.
لنجو
لنجو یکی از غذاهای سنتی است که ماهی آب پزهم به آن می گویند می نامند. مواد لازم برای تهیه لنجو؛ آچار، پیاز، روغن، دوغ محلی، ماهی، زردچوبه، فلفل و نمک است لنجو یکی از خوشمزه ترین غذاهای استان سیستان و بلوچستان است.
منبع: الی گشت